Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Προσοχή χειραγώγηση!

 

 

 

 


 

Η χειραγώγηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης

1.      Απόσπαση της προσοχής.
Το πρωταρχικό στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της εκτροπής, η οποία συνίσταται στην εκτροπή της προσοχής του κόσμου από τα σημαντικά προβλήματα και αλλαγές που αποφασίζουν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ, μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού ή της πληθώρας συνεχών περισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών.
Η απόσπαση της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να αποτρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου για βασικές γνώσεις από τους τομείς της επιστήμης, των επιχειρήσεων, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. Η προσοχή του κόσμου αποσπάται από τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα και κατευθύνεται σε θέματα που δεν έχουν πραγματικά σημασία.
Κρατούν τον κόσμο απασχολημένο, χωρίς χρόνο για σκέψη, μέσα στα σπίτια τους, όπως τα ζώα στο μαντρί τους (βλ. «Σιωπηλά όπλα για ήσυχους πολέμους», Noam Chomsky).
2.      Δημιουργούν προβλήματα και μετά προσφέρουν τις λύσεις.
Αυτή η μέθοδος είναι επίσης γνωστή ως «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια «κατάσταση» που αναμένεται να προκαλέσει μια ορισμένη αντίδραση του κόσμου, με σκοπό αυτό να είναι το έναυσμα για τα μέτρα που θα ήθελε κανείς να έχει αποδεχτεί. Για παράδειγμα: να αφήσουμε τη βία στις πόλεις να κλιμακωθεί ή να οργανωθούν αιματηρές επιθέσεις, με στόχο ο κόσμος να είναι αυτός που απαιτεί νόμους και πολιτικές ασφαλείας σε βάρος της ελευθερίας.
Ή επίσης, δημιουργία οικονομικής κρίσης για να κάνει τους ανθρώπους να αποδεχθούν την κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών ως αναγκαίο κακό.
3.     Η στρατηγική του σαλαμιού.
Για να αποδεχτεί ο κόσμος ένα απαράδεκτο μέτρο, αρκεί να εφαρμοστεί σταδιακά, με μεταπτώσεις, για αρκετά χρόνια. Στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90, επιβλήθηκαν ριζικά νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες με αυτή ακριβώς τη στρατηγική (νεοφιλελευθερισμός). Ελάχιστο κράτος, ιδιωτικοποίηση, επισφάλεια, ευελιξία, μαζική ανεργία, μισθοί που δεν εγγυώνταν πλέον ένα αξιοπρεπές εισόδημα κλπ. Τόσες πολλές αλλαγές που θα προκαλούσαν επανάσταση αν θα είχαν εφαρμοστεί αμέσως.
4.     Η στρατηγική της αναβλητικότητας.
Ένας άλλος τρόπος επιβολής μιας μη δημοφιλούς απόφασης είναι να παρουσιάζεται ως «επώδυνη και αναγκαία» και έτσι να κερδηθεί η αποδοχή του κόσμου για μελλοντική χρήση. Είναι πιο εύκολο να αποδεχτείς μια μελλοντική θυσία παρά μια στιγμιαία. Πρώτον, γιατί η προσπάθεια δεν είναι τόσο μεγάλη. Δεύτερον, γιατί ο κόσμος, οι μάζες, τείνουν πάντα να ελπίζουν αφελώς ότι «αύριο όλα θα πάνε καλύτερα» και ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι απαραίτητες θυσίες. Αυτό δίνει στον κόσμο περισσότερο χρόνο να συνηθίσει την ιδέα της αλλαγής και να την αποδεχτεί με παραίτηση όταν έρθει η ώρα.

5.     Απευθύνονται στον κόσμο σαν παιδιά.
Οι περισσότερες διαφημίσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν λόγο, επιχειρήματα, χαρακτήρες και έναν ιδιαίτερα παιδικό τόνο φωνής που συχνά συνορεύει με αδυναμία, σαν να ήταν ο θεατής ένα πλάσμα λίγων ετών ή ένα διανοητικά αδύναμο άτομο. Όσο περισσότερο προσπαθούν να ξεγελάσουν τους θεατές, τόσο περισσότερο τείνουν να χρησιμοποιούν έναν παιδικό τόνο φωνής.
Γιατί; «Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν να ήταν 12 ετών ή νεότερο, τότε, δεδομένων των υπονοουμένων, είναι πιο πιθανό να έχει μια απάντηση ή αντίδραση που είναι εξίσου άκριτη με αυτή ενός ατόμου 12 ετών ή νεότερου!» (βλ. «Σιωπηλά όπλα για ήσυχους πολέμους», Noam Chomsky).
6.     Χρησιμοποιούν τη συναισθηματική πτυχή πολύ περισσότερο από τον προβληματισμό.
Η εκμετάλλευση των συναισθημάτων είναι μια κλασική τεχνική για την πρόκληση βραχυκυκλώματος στην ορθολογική ανάλυση και την κριτική νόηση του ατόμου. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας ένα «μητρώο συναισθημάτων», μπορούν κι ανοίγουν μια πόρτα πρόσβασης στο ασυνείδητο για να εμφυτεύσουν ή να εγχύσουν ιδέες, επιθυμίες, φόβους και καταναγκασμούς ή να προκαλέσουν ανάλογες συμπεριφορές.
7.     Κρατούν τον κόσμο σε άγνοια και μετριότητα.
Καταστούν τον κόσμο ανίκανο να κατανοήσει τις τεχνολογίες και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και την υποδούλωση του.
Η ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρεται στις κατώτερες τάξεις, φροντίζουν να είναι όσο το δυνατόν φτωχότερη και μέτρια, ώστε η απόσταση της άγνοιας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων τάξεων να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να μην μπορεί να γεφυρωθεί.
 
8.     Υποκινούν τον κόσμο να αρκείται στη μετριότητα. 
Ο κόσμος, υποθέτουν ότι πιστεύει ότι είναι της μόδας το να είσαι ανόητος, χυδαίος και αδαής...
9.     Αυξάνουν την αυτοκατηγορία.
Κάνουν το άτομο να πιστέψει ότι φταίει αποκλειστικά για τη δυστυχία του λόγω ανεπαρκούς ευφυΐας, δεξιοτήτων ή προσπαθειών. Αντί λοιπόν να επαναστατήσει ενάντια στο οικονομικό σύστημα, το άτομο απαξιώνει και κατηγορεί τον εαυτό του, γεγονός το οποίο με τη σειρά του, δημιουργεί ένα αυτόχρεο χρέος.
10.   Γνωρίζουν τους ανθρώπους καλύτερα από ό,τι αυτοί γνωρίζουν τον εαυτό τους.
Τα τελευταία 50 χρόνια, οι ραγδαίες πρόοδοι της επιστήμης έχουν δημιουργήσει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ αυτού που γνωρίζει το κοινό και αυτού που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ. Χάρη στη βιολογία, τη νευροβιολογία και την εφαρμοσμένη ψυχολογία, το «σύστημα» έχει προχωρημένη γνώση του ανθρώπου, τόσο στη φυσική όσο και στην ψυχολογική του μορφή. Το σύστημα κατάφερε να γνωρίσει τους κανονικούς ανθρώπους καλύτερα από ό,τι γνωρίζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί περισσότερο έλεγχο και εξουσία πάνω στο άτομο παρά το άτομο στον εαυτό του.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ:
Το περιεχόμενο του ιστολογίου αυτού περιέχει προσωπικές απόψεις των συντακτών του, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά.Οι πληροφορίες, σχόλια, φωτογραφίες και/ή τα τυχόν αρχεία που υπάρχουν ή επισυνάπτονται σ' αυτό το ιστολόγιο είναι πνευματική ιδιοκτησία του εκάστοτε συντάκτη τους, ο οποίος δεν υποστηρίζει, ούτε ευθύνεται για οποιαδήποτε γνώμη, υπόδειξη, συμπέρασμα, προσφορά, πρόταση, συμφωνία ή άλλη πληροφορία που περιέχεται σε αυτό το ιστολόγιο. Κάθε μη εξουσιοδοτημένη χρήση, αποθήκευση, αντιγραφή, ανακοίνωση, προώθηση, κοινοποίηση σε τρίτους κλπ. του υλικού που περιέχεται μέσα σ' αυτό το ιστολόγιο απαγορεύεται και τιμωρείται σύμφωνα με το νόμο.Δεδομένου ότι οι επικοινωνίες μέσω του διαδικτύου δεν είναι ασφαλείς, οι διαχειριστές του παρόντος ιστολογίου δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε απώλεια δεδομένων ή άλλη ζημία των αναγνωστών ή τρίτων, οφειλόμενη είτε σε χρήση είτε σε υποκλοπή, αλλοίωση ή μόλυνση με ιούς των εκάστοτε αναρτήσεων. Στον αναγνώστη εναπόκειται αποκλειστικά η ευθύνη για προστασία του συστήματός του από ιούς και για επιβεβαίωση του περιεχομένου του παρόντος ιστολογίου.
COPYRIGHT : pelioncentaur.blogspot.com
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου