Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Περί ιδέας

Ξέρω πως η ιδέα μόνο στο ζεστό κεφάλι του ιδεολόγου είναι ωραία βολεμένη, αγνή, αμόλευτη, χωρίς αίμα και λάσπη μα κι’ εντελώς άγονη, στείρα, περιττή. Ευθύς ως πατήσει το χώμα της γης μας ετούτης, λασπώνεται, ματώνεται, παραδίνεται σε χιλιάδες άντρες - μα και γίνεται μητέρα, πλουτίζει τη ζωή, ανεβάζει λίγο πιο ψηλά την πνοή του Αγωνιζόμενου Θεού.

Σιχαίνομαι τις ρομαντικές αντιλήψεις για την Ιδέα.

Η Ιδέα είναι όπως κι ο Θεός που μέσα από αφάνταστα εγκλήματα, από ατιμίες και ηλιθιότητες, quand même προχωρεί αργά με κάματο ανηφορίζοντας την κακοτράχαλη γη μας.

Χρέος μας είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε το ρυθμό της πορείας της αυτής κι άμα τόνε βρούμε να προσαρμόζουμε, όσο μπορούμε, μαζί του το ρυθμό της μικρής μας, εφήμερης ζωής.

Έτσι μόνο κατορθώνουμε να εκτελούμε κάτι αιώνιο εμείς οι θνητοί, γιατί συνεργαζόμαστε με κάτι τις Αθάνατο.

Έτσι αποχτά επίσης η ζωή μας, η πράξη μας κι’ η σκέψη μας ενότητα και χαρακτήρα.

Νικάμε τη λεπτομέρεια, νικάμε την ανία, νικάμε τη στενότητα της καρδιάς, νιώθουμε πως όλοι οι άνθρωποι κι’ οι λαοί κι’ ακόμα περισσότερο, όλα τα φυτά και τα ζώα συνεργαζόμαστε, ανηφορούμε όλοι μαζί, συνεπαρμένοι από μια μυστηριώδη, αόρατη Πνοή.

- Που πηγαίνουμε;

- Κανένας δεν ξέρει. Μη ρωτάς, ανέβαινε!

Ίσως δεν πάμε πουθενά, ίσως το ποδοκόπι της ζωής κανείς δεν το πληρώνει.

Τόσο το καλύτερο!

Έτσι νικάμε και τον τελευταίο, το μεγαλύτερο πειρασμό, την Ελπίδα.

Πολεμάμε γιατί έτσι θέλουμε, χωρίς αμοιβή, δεν είμαστε μισθοφόροι.

Αγαπάμε για λογαριασμό μας, εμείς το 'χουμε ανάγκη.

Τραγουδάμε αν και ξέρουμε πως δεν υπάρχει αφτί να μας ακούσει.

Σκεφτόμαστε κι ας μη βλέπει κανείς μες το μυαλό μας.

Χορεύουμε για την πάρτη μας, δεν θέλουμε θεατές.

Δουλεύουμε και δεν υπάρχει αφέντης σα βραδιάσει να μας πληρώσει το μεροκάματο.

Είμαστε απελπισμένοι, γαλήνιοι και ελεύθεροι.

Αυτός είναι ο αληθινός ηρωισμός, ο ανώτατος μου φαίνεται άθλος του ανθρώπου.

 

(Εμπνευσμένο από κείμενα του Ν. Καζαντζάκη)

 

 

 

 

 

 

 

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ:
Το περιεχόμενο του ιστολογίου αυτού περιέχει προσωπικές απόψεις των συντακτών του, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά.Οι πληροφορίες, σχόλια, φωτογραφίες και/ή τα τυχόν αρχεία που υπάρχουν ή επισυνάπτονται σ' αυτό το ιστολόγιο είναι πνευματική ιδιοκτησία του εκάστοτε συντάκτη τους, ο οποίος δεν υποστηρίζει, ούτε ευθύνεται για οποιαδήποτε γνώμη, υπόδειξη, συμπέρασμα, προσφορά, πρόταση, συμφωνία ή άλλη πληροφορία που περιέχεται σε αυτό το ιστολόγιο. Κάθε μη εξουσιοδοτημένη χρήση, αποθήκευση, αντιγραφή, ανακοίνωση, προώθηση, κοινοποίηση σε τρίτους κλπ. του υλικού που περιέχεται μέσα σ' αυτό το ιστολόγιο απαγορεύεται και τιμωρείται σύμφωνα με το νόμο.Δεδομένου ότι οι επικοινωνίες μέσω του διαδικτύου δεν είναι ασφαλείς, οι διαχειριστές του παρόντος ιστολογίου δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε απώλεια δεδομένων ή άλλη ζημία των αναγνωστών ή τρίτων, οφειλόμενη είτε σε χρήση είτε σε υποκλοπή, αλλοίωση ή μόλυνση με ιούς των εκάστοτε αναρτήσεων. Στον αναγνώστη εναπόκειται αποκλειστικά η ευθύνη για προστασία του συστήματός του από ιούς και για επιβεβαίωση του περιεχομένου του παρόντος ιστολογίου.
COPYRIGHT : pelioncentaur.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου