Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Τοξικοί άνθρωποι...

 

Να μάθετε να φεύγετε από τους τοξικούς ανθρώπους...

Να μάθετε ν’ απομακρύνεστε, να φεύγετε μακριά!

Από ανθρώπους χειριστικούς και κακοποιητικούς.

Από προσβλητικές και απαξιωτικές συμπεριφορές.

Από τοξικά συναισθήματα που απομυζούν την ενέργειά σας.

 

Να μάθετε να φεύγετε!

Γιατί όσο κι αν προσπαθήσετε να μιλήσετε με λογική, να προσεγγίσετε με αγάπη, να συγχωρήσετε και να βοηθήσετε, θα βρίσκετε πάντα τοίχο. Έναν τοίχο στον οποίο θα χτυπάτε ξανά και ξανά, μέχρι να τραυματιστείτε θανάσιμα.

Οι τοξικοί άνθρωποι ζουν ανάμεσά μας. 

Η αδιάκοπη κριτική τους, η απουσία αποδοχής τους, η σκληρή απαιτητικότητά τους, η έντονη ενασχόληση με το τι θέλουν και τι χρειάζονται μόνο εκείνοι, είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους που σφυροκοπούν την ψυχοσυναισθηματική υγεία των ατόμων που τους περιτριγυρίζουν. Τα τοξικά άτομα κακοποιούν μέσω πληθώρας μέσων ψυχολογικής κακοποίησης, όπως λεκτική εξύβριση, κριτική, προσβολές, υποτιμητικά σχόλια, απειλές, εκφοβισμό κλπ. και δηλητηριάζουν τους γύρω τους με τον αρρωστημένο ναρκισσισμό τους.

Κάποιες φορές είναι τόσο κοντά μας που αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη νοσηρότητα του ψυχισμού και της συμπεριφοράς τους. Είναι πλέον πολλοί εκεί έξω που κουβαλούν μαζί τους αρκετά «θέματα» και σίγουρα δεν έχουν κάποια ταμπέλα που να γράφει «μακριά γιατί είμαι πρόβλημα»!
Αντιλαμβανόμαστε όμως τη συγκρουσιακή φύση της σχέσης μας, την αστάθειά της, τον διαρκή κλονισμό της εμπιστοσύνης που υπάρχει σ’ αυτή.
Αντιλαμβανόμαστε την κακοποίηση, την κοροϊδία, το ψέμα, τη διαρκή προδοσία.
Αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματά μας που είναι γεμάτα πικρία, απογοήτευση, θλίψη, θυμό.

Γιατί οι τοξικοί άνθρωποι που επιτρέπουμε να υπάρχουν στη ζωή μας, δε θα παραδεχτούν ποτέ την ευθύνη τους απέναντί μας ώστε να μας δικαιώσουν, παρά μόνο προσωρινά και μόνο αν αυτό εξυπηρετεί τους δικούς τους σκοπούς. Απεναντίας, θα εξακολουθούν να μας επιρρίπτουν ευθύνες για τα πάντα και κυρίως για τα δικά τους λάθη. 

Είναι γεγονός πως οι τοξικοί άνθρωποι δεν ικανοποιούνται με τίποτα. Η βαθιά αίσθηση αναξιότητας του εαυτού τους μετατρέπεται σε σκληρή κριτική και προσβλητικά σχόλια προς τους άλλους. Η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνά τους, μαζί με κακεντρέχεια, απαξίωση και προσβολή, στοχεύοντας έτσι σε ενοχικά συναισθήματα που καταφέρνουν να δημιουργούν με ευκολία, αφού το παιχνίδι που παίζουν το γνωρίζουν καλά.

Το μαθαίνουν από νωρίς και το χτίζουν με τα χρόνια προσεχτικά. Μελετούν τους ανθρώπους που πλησιάζουν και στοχεύουν στα χαρακτηριστικά εκείνα που θα τους φανούν χρήσιμα. Και όταν κάποια στιγμή αποκαλυφθούν, σαν θανατηφόρος σκορπιός κεντρίζουν ύπουλα και με βία τα θύματά τους, εξαπολύοντας το δηλητήριό τους σε εκείνους που τους έδωσαν τα περισσότερα. Ξεπληρώνοντας έτσι τη δοτικότητα και την αγάπη που δέχθηκαν χωρίς να αξίζουν.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να εντοπίσουμε έναν τοξικό άνθρωπο μέσα σε 5 λεπτά:

1. Μιλούν πάντα άσχημα για τους άλλους.
Αν συναντήσουμε κάποιον και αμέσως αρχίσει να μας λέει κάτι άσχημο για κάποιον άλλον, τότε πρέπει να μην το περάσουμε έτσι. Οι τοξικοί άνθρωποι πάντα έχουν να πουν κάτι κακό για όλους και είναι με την κακή κουβέντα στο στόμα. Σε ανύποπτο χρόνο θα θίξουν και θα προσβάλουν κάποιον με έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Γενικά θα βρουν κάτι κακό να πουν.
 
2. Γκρινιάζουν.
Γκρινιάζουν και παραπονιούνται ακατάπαυστα για τα πάντα. Δεν χαίρονται με τίποτα και έχουν μόνο κάτι δυσάρεστο να πουν για όλους και για όλα. Είναι μόνιμα αρνητικοί και γι αυτούς ότι καλό και να συμβαίνει στην ζωή τους ή στην ζωή των άλλων πάντα «κάποιο λάκκο θα έχει η φάβα». Δεν ευχαριστιούνται με τίποτα και έχουν συνεχώς ένα αρνητικό σχόλιο να επισημάνουν.
 
3. Ζητούν προσοχή.
Το δικό τους πρόβλημα είναι πάντα πιο σημαντικό και η προσοχή πρέπει να είναι μόνιμα στραμμένη πάνω τους. Είναι νάρκισσοι και τους ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός τους.

4. Είναι ανικανοποίητοι. 
Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι. Πάντα κάτι τους λείπει και κάτι τους φταίει. Δεν ηρεμούν, γκρινιάζουν, συνεχώς αναζητούν κάτι, που δεν ξέρουν ούτε και οι ίδιοι τι μπορεί να είναι.

5. Δεν ενδιαφέρονται για τις επιθυμίες σας και τα συναισθήματά σας.
Δεν έχουν αίσθηση των ορίων και δεν σέβονται τα συναισθήματα των άλλων. Μπορούν εύκολα να πουν ψέματα ή να προσποιηθούν. Αρκεί να εξυπηρετούνται οι ίδιοι. Δεν τους νοιάζει πώς αισθάνεστε, τι επιθυμείτε ή τι σας κάνει χαρούμενους/ες. Το μόνο που τους νοιάζει είναι ο εαυτός τους.
 
6. Είσαστε πάντα σε άμυνα μαζί τους.
Έχουν τον τρόπο να σας αναγκάζουν να βρίσκεστε συνεχώς σε απολογητική θέση και άμυνα.
 
7. Δεν σας κάνουν να νιώθετε όμορφα.
Κάντε ένα πείραμα: Μετά από μιά συζήτησή σας, πώς αισθάνεστε? Είστε μπερδεμένοι? Νιώθετε καλά ή έχετε ένα περίεργο συναίσθημα? Αν έχετε δεύτερες σκέψεις, τότε ακολουθείστε το ένστικτό σας. Τις περισσότερες φορές είναι αλάνθαστο.
 
8. Περηφανεύονται για τα επιτεύγματά τους.
Αν μέσα στα πρώτα μόλις 5 λεπτά αρχίζουν να σας λένε για το πόσο καλοί είναι στη δουλειά τους ή να περηφανεύονται γενικότερα για κάτι που τους αφορά, τότε μείνετε μακριά τους.

 
Γι’ αυτό φύγετε!

Φύγετε μακριά από τους ανθρώπους εκείνους που σας φέρονται με τρόπο που υποδεικνύει πως είναι καλύτεροι από εσάς.

Φύγετε μακριά από εκείνους που δε σέβονται αυτό που είστε και αυτό που αξίζετε. Που δεν ανταποδίδουν την προσφορά σας, την κατανόησή σας και την αγάπη σας.

Φύγετε μακριά από τους ανθρώπους εκείνους που προδίδουν την εμπιστοσύνη σας. Που υποτιμούν τη νοημοσύνη σας και θίγουν τον υγιή εγωισμό σας.

Φύγετε όσο δύσκολο κι αν είναι. Γιατί όσο κι αν νιώσετε για λίγο πως χάνετε το έδαφος κάτω από τα πόδια σας μια κι έχετε μάθει εσφαλμένα να θεωρείτε πως ισορροπείτε με κάποιο τρόπο σ’ αυτή τη σχέση, αυτό που θα κερδίσετε είναι ασυγκρίτως σημαντικότερο!

Γιατί η υγεία σας, ψυχική και σωματική, δεν πρέπει να μπαίνουν στη ζυγαριά με κανέναν και τίποτα.

Ούτε ο αυτοσεβασμός σας!
 
 
 
 
 
 
 
 
ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ:
Το περιεχόμενο του ιστολογίου αυτού περιέχει προσωπικές απόψεις των συντακτών του, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά.Οι πληροφορίες, σχόλια, φωτογραφίες και/ή τα τυχόν αρχεία που υπάρχουν ή επισυνάπτονται σ' αυτό το ιστολόγιο είναι πνευματική ιδιοκτησία του εκάστοτε συντάκτη τους, ο οποίος δεν υποστηρίζει, ούτε ευθύνεται για οποιαδήποτε γνώμη, υπόδειξη, συμπέρασμα, προσφορά, πρόταση, συμφωνία ή άλλη πληροφορία που περιέχεται σε αυτό το ιστολόγιο. Κάθε μη εξουσιοδοτημένη χρήση, αποθήκευση, αντιγραφή, ανακοίνωση, προώθηση, κοινοποίηση σε τρίτους κλπ. του υλικού που περιέχεται μέσα σ' αυτό το ιστολόγιο απαγορεύεται και τιμωρείται σύμφωνα με το νόμο.Δεδομένου ότι οι επικοινωνίες μέσω του διαδικτύου δεν είναι ασφαλείς, οι διαχειριστές του παρόντος ιστολογίου δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε απώλεια δεδομένων ή άλλη ζημία των αναγνωστών ή τρίτων, οφειλόμενη είτε σε χρήση είτε σε υποκλοπή, αλλοίωση ή μόλυνση με ιούς των εκάστοτε αναρτήσεων. Στον αναγνώστη εναπόκειται αποκλειστικά η ευθύνη για προστασία του συστήματός του από ιούς και για επιβεβαίωση του περιεχομένου του παρόντος ιστολογίου.
COPYRIGHT : pelioncentaur.blogspot.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου