Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Το κορίτσι απ’ το νησί

Η θάλασσα! Αυτό μας κρατάει όλους στη ζωή.

Η αγάπη που της είχε, ήταν κι αυτή μια θάλασσα…
 
Άλλοτε ήμερη, νηφάλια, ξεδιάντροπα ελκυστική.
Άλλοτε άγρια, σωστό θεριό, τρομακτική.
Κάμποσες φορές, στην αρχή που δεν την ήξερε, έστηνε στο δρόμο της, για να την εμποδίσει να του φύγει, τις πιο μαστορικές, θαρρούσε, παγίδες του...
Μα αυτή ξέσπασε και γινήκανε χίλια κομμάτια...
Και τότε κατάλαβε, ας ήταν καλά η αδίστακτη ερωτοκαταλύτρα: Η Ιθάκη του δεν υπάρχει... Υπάρχει μονάχα η θάλασσα, κι ένα καραβάκι μικρό σαν το κορμί του ανθρώπου κι ο καπετάνιος, ο νους.
Κι άρχισε έτσι να της μιλάει γι αυτά... Τη θάλασσα, τα καράβια, τους καπεταναίους...
Δεν άντεξε όμως ούτε τη μάνα αυτή τη σαγηνοπλανεύτρα, ούτε τα εργαλεία και τους μαστόρους της… Και βάλθηκε να πνίξει τον εραστή κι εργάτη της…
Και… ω ναι, το κατάφερε!!!
Γροίκιασε λοιπόν μετά το τέλος τους γύρω της, και άρχισε να ξεδιαλέγει τα συντρίμμια που άφησε στο πέρασμά της:
Έψαξε και βρήκε εκείνα τα κομμάτια λατρείας, πίστης κι εμπιστοσύνης – όσα είχαν απομείνει - μιας σχέσης που δεν είχε αφήσει παρά λίγες μόνο φορές βαθειά ν’ αναπνεύσει - ποτέ όμως όταν πραγματικά το χρειάζονταν.
Κοίταξε να φτυαρίσει εκείνα τα λάβρα πάθη που τους έκαναν και τους δυό μήνες ολάκερους να σβήσουνε, όταν στη καυλωμένη έξαψη του εγωισμού της φρόντιζε να ξεφεύγει απ’ τη ρότα τους, αυτή που έβγαζε έγκαιρα το καράβι της αγάπης τους σε πλέρια θάλασσα, σίγουρο από σίφουνες και καταιγίδες.
Δοκίμασε να συμμαζέψει το πόνο ενός άντρα και πατέρα, που παρ’ όλη τη κακομεταχείριση και προδοσία, μέχρι το τέλος πίστευε ότι κάτι - τι? - θα την έκανε ίσως να καταλάβει ότι άλλο τίποτε δεν ήθελε παρά να είναι δίπλα της για μια ολόκληρη ζωή.
Φρόντισε να ξεκαθαρίσει τα θρύψαλα μιας ελπίδας που κορυφώθηκε και γιγάντεψε μέσα απ’ την απέριττη ομορφιά της φύσης, απ’ τη μουσική, απ’ τον έρωτα.
Και στο τέλος, ύστατη προσπάθεια, σκούπισε το αίμα του απελπισμένου, που μέχρι το δείλι της ζωής του, σα το Δον Κιχώτη πολέμαγε τους ανεμόμυλους μέχρι πού λάθρα πίστεψε ότι, επί τέλους, είχε βρει τη Ντουλτσινέα του.
Μέχρι που τη μέρα εκείνη - Τρίτη ήτανε θαρρώ - ανέτειλε το πρωινό αστέρι, ο Αυγερινός…
Ξύπνησαν οι θύμησες, η σπίθα φούντωσε τη φωτιά, ζωντάνεψε το πάθος…
Αμέτρητα ειπώθηκαν ως τα ξημερώματα…
Φυλακισμένοι κι οι δυό στο ίδιο κάτεργο του νου, είδε ότι δε χρειάστηκε πολύ να ξαναβρούν τη ταύτιση - τ’ όνομα… τι σημασία είχε…
Ακόμα μια φορά… Θα τον ξαναζωντανέψει… Θα ξανασμίξουνε…
Τι απελπισμένη ματαιοδοξία! Τι ουτοπία!
Ότι κι αν ήταν, αυτός πάλευε χωρίς καμιά βεβαιότητα...
Η αρετή του, μη όντας σίγουρος για την αμοιβή, αποχτούσε βαθύτατη ευγένεια.
Δε καταδέχονταν να ρωτήσει αν θα νικήσει ή θα νικηθεί...
Πολέμαγε!
Είχε μια αντίληψη για τη ζωή που δεν του επέτρεπε ελπίδες και ανταμοιβές...
Ήταν ελεύθερος άνθρωπος, όχι μισθοφόρος.
Πάλευε χωρίς να καταδέχεται να ζητάει ανταμοιβή, αυτό ήταν η πραγματική του ελευθερία!
Γι αυτό πολέμαγε, γι αυτό ζούσε, γι αυτό πέθαινε κάθε στιγμή θανάτους μύριους...
Μη ρωτάς γιατί...
Στον έρωτα μη ψάχνεις να ‘βρεις λογική...
Εδώ θέλει τρέλα!
Τρέλα, μ’ ακούς;
Όλα για όλα!






ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ:
Το περιεχόμενο του ιστολογίου αυτού περιέχει προσωπικές απόψεις των συντακτών του, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά.Οι πληροφορίες, σχόλια, φωτογραφίες και/ή τα τυχόν αρχεία που υπάρχουν ή επισυνάπτονται σ' αυτό το ιστολόγιο είναι πνευματική ιδιοκτησία του εκάστοτε συντάκτη τους, ο οποίος δεν υποστηρίζει, ούτε ευθύνεται για οποιαδήποτε γνώμη, υπόδειξη, συμπέρασμα, προσφορά, πρόταση, συμφωνία ή άλλη πληροφορία που περιέχεται σε αυτό το ιστολόγιο. Κάθε μη εξουσιοδοτημένη χρήση, αποθήκευση, αντιγραφή, ανακοίνωση, προώθηση, κοινοποίηση σε τρίτους κλπ. του υλικού που περιέχεται μέσα σ' αυτό το ιστολόγιο απαγορεύεται και τιμωρείται σύμφωνα με το νόμο.Δεδομένου ότι οι επικοινωνίες μέσω του διαδικτύου δεν είναι ασφαλείς, οι διαχειριστές του παρόντος ιστολογίου δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε απώλεια δεδομένων ή άλλη ζημία των αναγνωστών ή τρίτων, οφειλόμενη είτε σε χρήση είτε σε υποκλοπή, αλλοίωση ή μόλυνση με ιούς των εκάστοτε αναρτήσεων. Στον αναγνώστη εναπόκειται αποκλειστικά η ευθύνη για προστασία του συστήματός του από ιούς και για επιβεβαίωση του περιεχομένου του παρόντος ιστολογίου.
COPYRIGHT : pelioncentaur.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου